RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK6
Siegmund Weinmeister, Bruno Weinmeister a Gertruda Weinmeister
Rabasova galerie v Rakovníku
Heroldova síň
8. listopadu 1995 v 19.30 h
Siegmund Weinmeister – klavír
Bruno Weinmeister – violoncello
Gertruda Weinmeister – housle

  Program:  
Johannes Brahms – Klavírní trio c moll, op. 101 (Allegro energico, Presto non assei, Andante grazioso, Allegro molto)
Alexander Stankovski – Klavírní trio, Projevy k Brahmsovi

  Přestávka  
Maurice Ravel – Trio pro housle, violoncello a klavír (Modere, Pantoum, assez vif, Passacaille, tres large, Final, anime)

Gertruda Weinmeister
     Houslistka Gertruda Weinmeister se narodila r. 1965 v Salcburku, kde také začala studovat na Vysoké škole hudby a reprodukčního umění, Mozarteu. Vysokoškolský diplom pro koncertní obor získala na Vysoké škole hudební ve Vídni r. 1991. Dvouleté stipendium jí umožnilo studovat v USA, kde zdokonalil její umění Shmuel Ashkenasi a kde získala diplom „Master of Music“.
     Od roku 1994 žije ve Vídni a působí jako svobodná umělkyně v hudbě a v malířství.
     
Siegmund Weinmeister
     Prostřední ze salcburských sourozenců (* 1966) maturoval na salcburském Múzickém gymnáziu r. 1985, ale už od roku 1983 studoval zároveň na salcburské Vysoké škole hudby a reprodukčního umění. Věnoval se postupně třem koncertním oborům: hře na violu (1983–1986 u prof. Bruno Steinschadena), hře na klavír (1984–1991 u prof. Petera Langa) a posléze dirigování (od roku 1988 u prof. Michaela Gielena). Jako pianista a klavírní doprovod absolvoval i mistrovské kursy D. Bashkirowa, S. Dorenskeho, C. Helffera, A. Jasinskeho, A. Kontarského, G. Sandora a L. Hokansona.
     Ve hře na klavír se představil v mnoha evropských městech na sólových koncertech i koncertech komorních orchestrů a na mnoha hudebních festivalech v Rakousku, v Německu a ve Francii. Jako korepetitor působil v prázdninových kursech a v řádných třídách salcburského Mozartea v letech 1991–1994, při Salcburských slavnostech 1992–93 a pro sezóny 1994–96 převzal úkol korepetice a dirigování ve Státním divadle v Braunschweigu.
     Dirigování koncertů se věnuje od roku 1992, opernímu nastudování od roku 1993 (při Salcburských slavnostech i v divadle v Braunschweigu, W. A. Mozart, R. Strauss aj.).
     Je několikanásobný nositel spolkové ceny pro sólový klavír a klavír s komorním orchestrem celorakouské soutěže „Jugend musiziert“ a v roce 1987 získal cenu Wilfrieda Haslauera pro kulturu.
     Žije v Braunschweigu, SRN.
     
Bruno Weinmeister
     Nejmladší z tria sourozenců se narodil rovněž v Salcburku v roce 1972. Také on studoval nejdříve na salcburském Mozarteu (1988–93 u Heidi Litschauer) a vedle toho u prof. Heinricha Schiffa, nejdříve na konzervatoři v Basileji a později v Salcburku. Od podzimu 1993 studuje u prof. Wolfganga Boettchera na Vysoké škole umělecké v Berlíně. Absolvoval také mistrovské kursy B. Pergamentschikova a D. Geringa i interpretační kursy Steans-Institutu festivalu v Ravinii.
     Jako sólista vystoupil na koncertu „Musikalische Jugend Österreichs“, jako partner se svým učitelem H. Schifferem a violonceilové party hrál s takovými orchestry, jako jsou Museumsorchester Frankfurt, Mozarteumorchester Salcburk, Wiener Kammerorchester, Stuttgarter Kammerorchester nebo NDR-Sinfonie Orchester za řízení Friedricha Gulda, jehož violoncellový koncert uváděl.
     Je nositelem spolkové ceny pro violoncello rakouské soutěže „Jugend musiziert“. V roce 1995 získal druhou cenu Mezinárodní violoncellové soutěže v Scheveningen.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie.
     Vstupné 50 Kč (studenti 40 Kč).