RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK7
Due virtuosi
Večer virtuózních skladeb pro dvoje housle
Rabasova galerie v Rakovníku
Heroldova síň
21. února 1996 v 19.30 h
Bohumil Kotmel – housle
Pavel Hůla – housle

  Program:  
J. Haydn – Duo B dur, op. 99 pro dvoje housle (Andante con variazioni, Presto)
W. A. Mozart – Wiener Sonatine č. 2, A dur (Allegro, Allegretto, Adagio, Allegro)
J. B. Viotti – Duo concertant C dur (Allegro vivace, Andante sostenuto, Allegretto piu tosto vivo)

  Přestávka  
L. Spohr – Grand Duo E dur pro dvoje housle (Adagio. Allegro molto agitato, Andante con Variazioni, Rondo alla Polacca)
H. Wieniawski – 2 Caprices pro dvoje housle

     Dva vynikající pražští houslisté – Bohumil Kotmel (1957), koncertní mistr České filharmonie a Pavel Hůla (1952), primárius Kocianova kvarteta vytvořili v roce 1992 houslové duo, aby uvedli do koncertního života skladby pro dvoje housle, které se na koncertním pódiu provádějí dosti zřídka. (V nedávné minulosti to byli pouze D. a I. Oistrachové a v poslední době příležitostně I. Perlman a P. Zukerman, kteří uváděli skladby pro dvoje housle). Houslová dueta se nyní spíše stávají doménou domácího muzicírování, oba houslisté však chtějí znovu oživit vynikající díla houslových mistrů – virtuózů, jejichž nástrojově technická i hudebnì emocionální náplň je pro amatéry nedostupná. Prvním výsledkem této spolupráce je CD, vydané v r. 1993 Supraphonem se skladbami Leclaira, Viottiho, Spohra a Bériota.
     
Pavel Hůla
     je dvojnásobným vítězem Kocianovy houslové soutěže, stal se laureátem mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga v oboru klavírního tria. Je absolventem Akademie múzických umění v Praze ve třídì prof. M. Hlouňové. Své hudební vzdělání si rozšířil studiem komorní hry u prof. A. Kohouta, člena Smetanova kvarteta a na mistrovských kursech u prof. V. Malinina ve Weimaru. Od roku 1975 je primáriem Kocianova kvarteta. S tímto souborem absolvoval přes 2 000 koncertů ve dvaadvaceti zemích, nahrál téměř dvě desítky CD. Jako sólista vystoupil s našimi předními orchestry, m. j. s Českou filharmonií v r. 1981, pořídil též několik nahrávek pro Čs. rozhlas. Pavel Hůla hraje na italský nástroj J. GAGLIANO z r. 1778.
     
Bohumil Kotmel
     studoval housle u svého otce, proslulého houslového pedagoga. Konzervatoř a Janáčkovu akademii múzických umění navštěvoval v Brně, vysokou školu – Konzervatoř P. I. Čajkovského v Moskvě – vystudoval ve třídì V. Pikajzena. V roce 1984 se stal sólistou Státní filharmonie Brno a uměleckým vedoucím souboru „Čeští komorní sólisté“. V roce 1987 zvítězil v konkursu na koncertního mistra České filharmonie a v této funkci působí dodnes. Vedle své odpovědné funkce v České filharmonii se věnuje koncertní sólistické činnosti. Bohumil Kotmel hraje na italský nástroj F. BERETTA z r. 1771.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie.
     Vstupné 50 Kč (studenti 40 Kč).