RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK9
M. Nostitz Quartet
Rabasova galerie v Rakovníku
Heroldova síň
18. února 1999 v 19.30 h
Petr Bernášek – primarius
Martin Kos – II. housle
Pavel Hořejší – viola
Petr Šporcl – violoncello

  Program:  
B. Smetana – Smyčcový kvartet č. 2 d moll (Allegro, Allegro moderato, Allegro non piú moderato, Finale. Presto)
W. A. Mozart – Smyčcový kvartet F dur Kv. 590 (Allegro moderato, Allegretto, Menuetto, Allegro)

  Přestávka  
A. Dvořák – Kvartet F dur „Americký“ (Allegro ma non troppo, Lento, Molto vivace, Vivace, ma non troppo)

     M. Nostitz Quartet vznikl v říjnu 1994. V této době všichni členové kvarteta studovali na Hudební fakultě AMU v Praze. Od počátku pracují pod vedením prof. V. Bernáška.
     Hraběnka Mathilda Nostitz laskavě svolila, aby tento mladý soubor užíval od ledna 1996 její jméno.
     Petr Bernášek vystudoval AMU v Praze ve třídě profesora J. Tomáška. V roce 1990 obdržel roční stipendium na Mezinárodní akademii Y. Menuhina ve Švýcarsku, kde studoval pod vedením houslisty A. Lysy. V roce 1995 absolvoval tříměsíční stáž na Pařížské konzervatoři (CNSMDP), kde studoval v houslové třídě prof. J. Ghestema a komorní hru u prof I. Golana. Získal 3. cenu v soutěži „O cenu Beethovenova Hradce“ v Hradci nad Moravicí a roku 1995 se stal finalistou Mezinárodní sonátové soutěže „Vierzon 1995“ (Francie).
     Martin Kos absolvoval AMU v Praze ve třídě prof. V. Rejška. Během studií získal 3. cenu v celostátní souteži ČR a dvakrát čestné uznání na soutěži konzervatoří. V letech 1990–1991 účinkoval v Mahlerově mezinárodním orchestru pod vedením C. Abbada a na jaře 1991 působil jako koncertní mistr v orchestru Collegium Agitaine v Bordeaux. Od roku 1995 je členem Pražského komorního orchestru bez dirigenta.
     Pavel Hořejší ukončil studium AMU v Praze ve tridě prof. L. Malého – člena Kvarteta hlavního města Prahy. Během studia se zúčastnil soutěže „O cenu Beethovenova Hradce“ v Hradci nad Moravicí a soutěže konzervatoří v Kroměříži, kde získal 2. cenu. Účinkuje v komorních souborech a též vystupuje sólově. Od roku 1990 je členem ČF.
     Petr Šporcl absolvoval AMU v Praze ve třídě prof. D. Veise. Během studia získal 1. čenu v soutěži „O cenu Beethovenova Hradce“ v Hradci nad Moravicí a 1. cenu v soutěži konzervatoří. Během dvouleté stáže na Southern Methodist University v Dallasu (USA) získal 1. cenu na školní smyčcové soutěži, 3. cenu na soutěži v Corpus Christia a byl finalistou smyčcové soutěže v Severní Karolíně. Od roku 1994 působí jako koncertní mistr violoncell Pražské komorní filharmonie s šéfderigentem J. Bělohlávkem.
     
     Koncert se uskuteční ve spolupráci s nadací Český hudební fond.
     Předprodej vstupenek v pokladně RG. Vstupné 70 Kč, studenti 60 Kč.