RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK10
Vlachovo kvarteto
Rabasova galerie v Rakovníku
Heroldova síň
30. března 2000 v 19.30 h
Jana Vlachová – I. housle
Karel Stadtherr – II. housle
Petr Verner – viola
Mikael Ericsson – violocello

  Program:  
J. Haydn – Smyčcový kvartet G dur (Allegro moderato, Adagio, Menuetto. Presto, Finale. Vivace)
L. Janáček – Smyčcový kvartet č. 1 (Adagio. Con moto, Con moto, Con moto, Con moto)
A. Dvořák – Cypřiše (výběr)

     Vlachovo kvarteto Praha navazuje na bohatou tradici české komorní hudby. Je pokračovatelem proslulého Vlachova kvarteta, jehož primáriem byl Josef Vlach, otec Jany Vlachové. Byl to právě on, kdo stál u zrodu nového souboru a měl rozhodující vliv na umělecký růst.
     Vlachovo kvarteto Praha (dříve Nové Vlachovo kvarteto) vzniklo v roce 1982. O rok později se stalo laureátem české soutěže smyčcových kvartet s cenou za nejlepší provedení soudobé skladby a v roce 1985 získalo titul laureáta a evropské prvenství na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Postmouthu v Anglii. Kvarteto se zúčastnilo mezinárodních mistrovských kursů ve Švýcarsku u Melos kvarteta a v Německu u F. Beyera, Ch. Poppena a E. Feltze. Je též nositelem ceny Českého spolku pro komorní hudbu (1991) a ceny Českéhé hudebního fondu za nahrávku kvartetů Smetany a Janáčka na CD (1992).
     Vlachovo kvarteto Praha již koncertovalo ve většině zemí Evropy, v USA a v Japonsku, kde bylo v roce 1997 jmenováno rezidenčním souborem Salamanca Hall v Gilfu. Natáčelo pro Český rozhlas i televizi a jeho koncerty přenášely četné mezinárodní rozhlasové stanice. Po roce 1989 se otevřela možnost nahrát řadu CD.
     Houslistka Jana Vlachová hrála od dětství pod otcovým vedením ve smyčcovém kvartetu, se kterým získala ve čtrnácti letech 1. cenu na mezinárodní soutěži Concertino Praga. Po studiích na Akademii múzických v Praze, kam byla mimořádně přijata v patnácti letech, se rozhodla věnovat zejména komorní hudbě. V roce 1977 založila smyčcové duo se švédským violoncellistou M. Ericssonem a v roce 1982 také kvarteto.
     Mikael Ericsson, vítěz mezinárodní soutěže Pražské jaro a finalista Čajkovského soutěže v Moskvě, studoval v Kodani u E. Blondal – Bengtsona, na kursech u G. Fallota a G. Piatigorského a u J. Chuchro v Praze. Z jeho sólové činnosti jmenujme například CD nahrávky s violoncellovými koncerty K. Stamice a J. Rejchy, na jejichž objevování se Ericsson též podílel.
     Houslista Karel Stadtherr, jeden ze základajících členů, působil několik let v Sukově komorním orchestru, kde se denně setkával s detailní prací Josefa Vlacha, a v Pražskom komorním orchestru bez dirigenta, se kterým jako koncertní mistr nastudoval řadu skladeb. Odtud se navrátil do kvarteta v němž vystřídal skladatele a dirigenta O. Kukala.
     Violista Petr Verner působí v kvartetu od roku 1985 (po L. Kyselákovi). Pražskou akademii vystudoval u L. Maléhé, M. Škampy, J. Pěrušky a komorní hru u J. Vlacha,který měl zásadní vliv na jeho hudební zaměření. Je členem souboru „Verner collegium“, složeného z profesionálních hudebníků rodu Vernerů.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie.
     Vstupné 70 Kč (studenti, důchodci 60 Kč).