RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK9
Kvarteto Martinů
Rabasova galerie v Rakovníku
Nadace Bohuslava Martinů
Heroldova síň
1. března 2001 v 19.30 h
Lubomír Havlák – I. housle
Petr Matěják – II. housle
Jan Jíša – viola
Jitka Vlašánková – violoncello

  Program:  
W. A. Mozart – Smyčcový kvartet G dur KV 387 (Allegro vivace assai, Menuetto. Allegro, Andante cantabile, Molto allegro)
Bohuslav Martinů – Smyčcový kvartet č. 7 „Concerto da Camera“ (Poco allegro, Andante, Allegro vivo)

  Přestávka  
Franz Schubert – Smyčcový kvartet d moll D 810 „Smrt a dívka“ (Allegro, Andante con moto, Scherzo.Allegro molto, Presto)

     Kvarteto Martinů vzniklo v roce 1976 na pražské konzervatoři ve třídě prof. Viktora Moučky, člena Vlachova kvarteta. Během dalšího studia na AMU přešli členové kvarteta pod vedením prof. Antonína Kohouta, člena Smetanova Kvarteta, a zároveň se zúčastňovali celé řady interpretačních kursů v čele se známými osobnostmi - členy Tel Aviv kvarteta, Amadeus kvarteta, Guarneri kvarteta, Juilliard kvarteta či Alban Berg kvarteta.
     Kvarteto se zúčastnilo několika mezinárodních interpretačních soutěží, z nichž z 8 účastí získalo 8 cen a 7 laureátských titulů. Mezi nejvýznamnější patřily soutěže v Portsmouth (V. Británie), soutěž ARD v Mnichově, Evian (Francie), Pražské jaro a další.
     Kvarteto Martinů vystupovalo ve většině evropských zemí, na Kubě a v USA. Koncertovalo na mezinárodních festivalech Pražské jaro, Orlando festival v Holandsku, na přehlídce smyčcových kvartet v Paříži, v Kuhmo ve Finsku, v Bathu v Anglii či na festivalu ve Frankfurtu na Mohanem.
     Kvarteto pravidelně spolupracuje s českým rozhlasem a televizí. Uskutečnilo též řadu nahrávek pro Radio France, ARD, ORF aj.
     Ve své diskografii má kvarteto nahrávky skladeb Martinů, Haydna, Debussyho, Respighiho, Ullmanna, Myslivečka, Ryby, Richtera, Kramáře, Honeggera, Mozarta, Beethovena, Ravela a řady českých současných autorů.
     Repertoár Kvarteta Martinů zahrnuje skladby celé světové kvartetní literatury a díla české hudby (Smetana, Dvořák, Janáček aj.) se zvláštním zaměřením na dílo Bohuslava Martinů.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie.
     (vstupné 80 Kč, studenti, důchodci 70 Kč)