RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK9
Penguin Quartet
Rabasova galerie v Rakovníku
Heroldova síň
3. května 2001 v 19.30 h
František Souček – 1. housle
Petr Střížek – 2. housle
Petr Holman – viola
Vladimír Všetečka – violoncello

  Program:  
A. Dvořák – Smyčcový kvartet d moll op.34 (Allegro, Alla polka, Adagio, Finale, Poco allegro)
W. A. Mozart – Adagio a Fuga c moll KV 546

  Přestávka  
J. Haydn – Smyčcový kvartet G dur „Jezdecký“ op. 74/3 (Allegro, Largo assai, Menuetto, Allergetto – Finale, Allegro con brio)
L. A. Buš – výběr z díla

     Penguin Quartet počítá svou novodobou historii od roku 1994. Jeho tradice však sahá až do roku 1990. Smyčcové kvarteto vedené profesorem Mirko Škampou získalo v roce 1991 1. cenu na Duškově soutěži a 1. cenu „Cum Laude“ na mezinárodním hudebním festivalu v belgickém Neerpeltu. V roce 1993 zopakovalo svůj úspěch na této soutěži – 1. cenu „Cum Laude.“ Tehdy nejvýraznějšího úspěchu však dosáhl soubor v červnu 1993 – získal 3. cenu na mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec. Na podzim roku 1993 pak byla činnost souboru přerušena kvůli ročnímu pobytu violisty ve Spojených státech.
     Ke konci roku 1994 obnovilo kvarteto svou činnost – pod novým názvem a s novým primáriem Františkem Součkem. Od této doby příležitostně konzultuje svou činnost s primáriem Kocianova kvarteta Pavlem Hůlou a prof. Janem Kvapilem. V letech 1995 a 1996 se soubor zúčastnil interpretačních kursů v Bechyni, kde se připravoval právě pod vedením prof. Jana Kvapila. V červnu 1999 kvarteto zvítězilo na mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec, kde získalo 1. cenu a také cenu za nejlepší interpretaci díla Ludwiga van Beethovena. Po tomto úspěchu opustil kvarteto ze zdravotních důvodů sekundista David Kalista. Na jeho místo nastoupil mladý nadějný houslista Petr Střížek. Již v nové sestavě se kvarteto v prosinci 1999 aktivně zúčastnilo workshopu vedeného prof. Mstislavem Rostropovičem. V současné době studuje kvarteto komorní hru na pražské konzervatoři u sekundisty Kvarteta hlavního města Prahy prof. Karla Přibyla.
     Penguin Quartet spolupracuje s Českým rozhlasem, pravidelně vystupuje v Praze a koncertuje po celé České republice i v zahraničí.
     
František Souček (1980)
     získal již v roce 1994 3. cenu na Kocianově houslové soutěži v Ústí nad Orlicí. V letech 1995 a 1996 získal na Kocianově houslové soutěži 2. cenu a v červnu 1995 se zúčastnil mezinárodního festivalu H. Wieniawského v Polsku. V letech 1996 a 1997 absolvoval mistrovské kursy houslové hry v rakouském Semmeringu. V roce 1997 se zúčastnil mezinárodní houslové soutěže hudebního festivalu Pražské Jaro. V červnu 1998 pak získal 1. cenu na mezinárodní houslové soutěži Beethovenův Hradec. V létě 1999 se zúčastnil mistrovských kursů ve Spojených státech pod vedením prof. S. Shippse. V roce 2000 absolvoval na pražské Státní konzervatoři ve třídě prof. J. Foltýna, v září 2000 pak nastoupil ke studiu na pražskou Akademii múzických umění do třídy prof. Ivana Štrause.
     
Petr Střížek (1980)
     hrál již ve svých čtrnácti letech sólově s Jihočeskou komorní filharmonií a Sukovým komorním orchestrem, se kterým provedl Bériotův a Mozartův Houslový koncert. V červnu 1998 získal 3. cenu na mezinárodní houslové soutěži Beethovenův Hradec. V současné době studuje na Státní konzervatoři v Praze, kde je posluchačem prof. P. Kudeláska.
     
Petr Holman (1975)
     v roce 1993 maturoval na matematickém gymnáziu Korunní v Praze a na podzim roku 1998 úspěšně ukončil studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Ve školním roce 1993-94 pobýval v USA, kde byl členem Northwestern University Symphony Orchestra a kde také studoval u prof. P. Slowika a violisty Chicago Symphony Orchestra prof. R. Swana. V současné době studuje na Státní konzervatoři v Praze u prof. K. Doležala a od roku 1997 je také členem Symfonického orchestru Českého rozhlasu.
     
Vladimír Všetečka (1977)
     studoval od roku 1988 u prof. Mirko Škampy. V roce 1996 maturoval na Obchodní akademii v Heroldových sadech v Praze. V srpnu 1997 se zúčastnil mistrovských kursů violoncellové hry v rakouském Semmeringu. V současné době je studentem prof. J. Chuchra na pražské Akademii múzických umění.
     
     Předprodej vstupenek v pokladně Rabasovy galerie
     Vstupné 70 Kč (studenti, důchodci 60 Kč)