RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK6
KONCERT ČLENŮ ČF
Heroldova síň
14. června 2007 v 19.30 h
Jan Kvapil – housle
Pavel Ciprys – viola
Jiří Sedláček – violoncello
Miroslav Sekera – klavír

  Program:  
Bedřich Smetana – Z domoviny, Duo pro housle a klavír, Moderato, Andantino
Sylvia Bodorová – Gilla´ v Roma pro violu sólo
Leoš Janáček – Sonáta 1. X. 1905, 1. Předtucha, 2. Smrt
Josef Suk – Balada a serenáda pro violoncello a klavír, Adagio ma non troppo, Moderato

  Přestávka  
Václav Hálek – Cesty. Šest duetů pro housle a violoncello, Mamutí stezka, Vypadlé hnízdo, Duel, Bez domova, Křížová cesta, Cesta ke hvězdám
Antonín Dvořák – Klavírní kvartet D-dur op. 23, Allegro moderato, Andantino, Finale, Allegro agitato

     
     
Jan Kvapil
     se narodil v roce 1943 v Mladé Boleslavi, kde navštěvoval hudební školu. Svá studia potom ukončil na AMU v Praze. Je bývalým členem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, od roku 1996 je členem České filharmonie, vedle působení v orchestru vyučuje houslové hře na Vyšší pedagogické škole ve Sv. Janu pod Skalou. Jako houslista Talichova kvarteta ověnčeného řadou mezinárodních ocenění (Grand Prix Charles Gross, Diapason d Or, Grand Prix de l Academie du disque Francais) koncertoval již v mnoha zemích světa. Dnes se věnuje převážně hudbě duchovní, a to zejména barokní a současné.
     
Pavel Ciprys (1973)
     Absolvoval konzervatoř v Brně a Janáčkovu akademii múzických umění ve třídě prof. Ladislava Kyseláka. Je laureátem mezinárodní hudební soutěže „Beethovenův Hradec“, stipendistou Nadace Český hudební fond a držitelem ceny fondu Leoše Janáčka za mimořádné studijní výsledky. Své interpretační umění rozvíjel v řadě předních českých těles. V současnosti působí jako vedoucí violové skupiny Symfonického orchestru Českého rozhlasu a od roku 2000 též jako profesor Pražské konzervatoře.
     
Jiří Sedláček
     se narodil v roce 1943 v Mladé Boleslavi, kde se mu dostalo základního hudebního vzdělání. Absolvoval konzervatoř v Praze ve třídě St. Apolína a AMU ve třídě K.P.Sádla a M. Sádla. Byl již během studií členem Československého komorního orchestru, s nímž se rovněž vydával na četná zahraniční turné. V roce 1968 se stal laureátem hudební soutěže vyhlášené k padesátému výročí založení Československého státu a o dva roky později zvítězil v konkurzu do České filharmonie. Na počátku osmdesátých let se podílel na založení Filharmonického komorního orchestru, s nímž působil také jako sólista a jehož stálým členem zůstal dodnes.
     
Miroslav Sekera
     se narodil v roce 1975 v Praze, žije v Benátkách nad Jizerou. Hře na klavír se věnoval od svých tří let pod vedením prof.Zdeny Janžurové. Současně studoval hru na housle do svých čtrnácti let. V šesti letech byl vybrán do role malého Mozarta ve Formanově filmu Amadeus. V roce 1990 byl přijat na Pražskou konzervatoř do třídy prof. E.Boguniové. Současně navštěvoval třídu prof. Martina Ballýho . V roce 1999 ukončil studia na AMU v Praze u doc. Miroslava Langera.
     Zúčastnil se domácích i zahraničních soutěží, kde získal řadu ocenění:
     1. cena v soutěži F. Chopina v Mariánských Lázních v roce 1991 1. cena v Soutěžní přehlídce konzervatoří v Pardubicích v roce 1992 1. cena v soutěži pořádané HAMU – stipendium firmy Yamaha roku 1999, v témže roce získal v rakouském Badenu cenu za nejlepší provedení díla Leoše Janáčka. Za vynikající studijní výsledky a reprezentaci školy na mezinárodních soutěžích mu Hudební fakulta AMU udělila cenu Naděždy Pochlebinové Sažinové. V roce 2000 získal druhou cenu na mezinárodní soutěži v Gaillardu ve Francii. V témže roce zvítězil v mezinárodní soutěži J. Brahmse v Portschachu – Rakousko. Nahrával pro Český rozhlas, BBC, ORF a Radio France.