RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK6
Roman Fojtíček, Laura Vlková
SAX & PIANO DUO
Heroldova síň
13. března 2008 v 19.30 h
Roman Fojtíček – saxofon
Laura Vlková – klavír



  Program:  
Johann Sebastian BACH (1685–1750) – SONÁTA g moll, BWV 1020 (1. věta – Allegro)
Domenico SCARLATTI (1685–1757) – SONÁTA C dur
Heitor VILLA-LOBOS (1887–1959) – FANTASIA (1948) (pro sopránový saxofon a klavír, Op. 630)
Ernesto LECUONA (1896–1963) – KUBÁNSKÉ TANCE (…y la negra bailaba)
Astor PIAZZOLLA (1935–1992) – TANGO – ETUDES (No 4)
Karel RŮŽIČKA (*1940) – TROJPORTRÉT pro altový saxofon a klavír (2002)

  Přestávka  
Libor DŘEVÍKOVSKÝ (*1969) – HUDBA K VEČÍRKU (Op. 47) Suitička pro altový saxofon a klavír (1. Ouvertura. Příjezd Mercedesů s veselou společností., 2. Scherzino. Flirtování u fontány., 3. Air. Vzpomínka v zahradním pavilónku., 4.Menuet. Večerní zábava a odjezd Mercedesů s veselou společností.)
Friedrich GULDA (1930–2000) – PLAY PIANO PLAY (c moll)
Darius MILHAUD (1892–1974) – SCARAMOUCHE suita pro altový saxofon a klavír, (1937) (Vif – Modéré – Brazileira)
Leonard BERNSTEIN (1918–1991) – SUITE from WEST SIDE STORY (arr. R. F.)

     Setkání saxofonu a klavíru v jednom komorním tělese lze charakterizovat jako splynutí přítomnosti s minulostí. Saxofon, přestože byl vynalezen ve 40. letech 19. století, začal naplno svůj život žít až téměř o sto let později, a stal se tak jakoby symbolem zrychleně nervního tepu naší doby. Oproti tomu klavír navozuje spíše domácky usedlou a moudrou atmosféru s vůní kávy a kvalitní hudby. Spojením obou zdánlivě protichůdných elementů se můžeme ocitnout ve zcela specifickém světe hudby, který bude umět ironicky polechtat, ale též i konejšivě pohladit.
     Jedněmi z prvních protagonistů této nástrojové hudby je české sax & piano duo, které se od roku 1995 pravidelně objevuje na české hudební scéně. Oba interpreti, Laura Vlková (klavír) a Roman Fojtíček (saxofon), patří k předním českým koncertním umělcům, jejichž interpretační úhel zobrazuje široké spektrum, a to jak uvnitř souboru tak i mimo něj.
     Klavíristka Laura Vlková je známa dlouholetou spoluprácí s Pražským dětským sborem, s nímž absolvovala řadu evropských a světových turné; spolupracuje s divadlem, televizí a filmem, a věnuje se i samostatné koncertní činnosti. Byla též přizvána k nastudování a provedení původního českého muzikálu Karla Svobody „Dracula“ a spolupracovala i na jeho novém muzikálovém projektu „Hrabě Monte Cristo“. Je činná jako pedagog na Konzervatoři a Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka.
     Saxofonista Roman Fojtíček je pro své univerzální hudební schopnosti často vyhledávaným interpretem saxofonových a klarinetových partů jak v symfonických orchestrech, komorních souborech, tak i v sólových skladbách (převážně soudobých skladeb). Je jedním ze zakládajících členů saxofonového kvarteta Bohemia, se kterým každoročně koncertoval v České republice a v zahraničí. V roce 2003 založil České saxofonové kvarteto.
     V roce 1995 oba umělci založili netradiční sax & piano duo, ve kterém přinášejí hudbu jak původní tak i transkribovanou. Příjemným zpestřením jejich koncertů jsou momenty, kdy se duo „rozpadne“ na dva samostatné subjekty a umělci předvádějí svůj nástroj v sólové podobě. Dalším zajímavě dynamickým prvkem v jejich koncertech je tzv. uvádění hostů večera, většinou dalších instrumentalistů nebo zpěváků, se kterými umělci oživují svůj hudební program. Repertoárové spektrum sax & piano dua je velmi pestré a sahá od skladeb pozdního baroka až k dílům ze závěru 20. století, včetně posledních novinek.