RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK16
Kristina Fialová, Petr Nouzovský
Heroldova síň
22. března 2012 v 19.30 h
Kristina Fialová – viola
Petr Nouzovský – violoncello

  Program:  
Johann Sebastian Bach – Chaconne
Wolfgang Amadeus Mozart – Duo pro violu a violoncello č. 1
Johann Sebastian Bach – Suita č. 2 d moll pro violoncello sólo (Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I, Menuet II – Gigue)
Rebeca Clarke – Duo pro violu a violoncello
Sylvie Bodorová – Gila Rome pro violu sólo
Kohei Kondo – Dueta pro violu a violoncello (výběr)

Kristina Fialová – viola (1987)
     Pochází z hudební rodiny. Ve čtyřech letech začala hrát na klavír pod vedením své matky a v sedmi letech na housle pod vedením prof. Pavla Kyncla. V patnácti letech začala hrát na violu a byla přijata na Konzervatoř v Brně do třídy prof. Miroslava Kováře.
     Je laureátkou národních i mezinárodních soutěží – Talents for Europe 2004, 2005 (Slovensko), Soutěž konzervatoří 2005, mezinárodní soutěž ACT London 2006, Beethovenův Hradec 2008, Forbest Competition – Skotsko 2009, Alexander and Buono International String Competition – New York 2010, Val Tidone Competition 2011 – Itálie.
     Kristina Fialová jako sólistka či komorní hráčka spolupracuje s českými i zahraničními umělci (Václav Hudeček, Radovan Vladkovič, Atos trio, Petr Nouzovský, Ivo Kahánek, Stanislav Vavřínek, Terezie Fialová) a orchestry (Komorní orchestr Bohdana Warchala, Filharmonie Brno, Plzeňská filharmonie, Filharmonie Bohuslava Martinů, Komorní orchestr Pavla Hasse).
     Zúčastnila se několika mistrovských kurzů pod vedením Jerryho Hornera, Charlese Avshariana, Václava Hudečka či Larse Anderse Tomtera.
     V roce 2007 obdržela pozvání na mezinárodní interpretační kurzy do Kalifornie (USA) – prof. Sheila Browne, v roce 2008 na mezinárodní interpretační kurzy v Litomyšli, kde studovala pod vedením prof. Tima Frederiksona a na mezinárodní letní akademii v Semmeringu – prof. Siegfried Fruhlinger. V roce 2009 byla pozvána na mezinárodní interpretační kurzy Encuentro de Música y Academia de Santander – Prof. Wolfram Christ.
     Kristina Fialová je již třetí sezónu uvedena na Prémiové listině mladých Nadace ČHF. Kromě pravidelných koncertů v České republice vystoupila na Slovensku, v Německu, Polsku, Anglii, Rakousku, Norsku, Dánsku, Holandsku, Francii, Itálii, Španělsku, Kypru a USA. Z jejich festivalových vystoupení jmenujme Jihočeský komorní festival, Festival Talentinum, Pražské premiéry, Svátky hudby v Praze či prozatím největší úspěch – vystoupení na renomovaném festivalu v Festival Internacional de Santanderu ve Španělsku v roce 2011.
     Od října 2007 studuje na Akademii múzických umění v Praze pod vedením prof. Jana Pěrušky a od září 2009 studuje paralelně na Royal Danish Academy of Music v Kodani ve třídě prof. Tima Frederiksona a prof. Larse Anderse Tomtera.
     Kristina Fialová hraje na vzácnou italskou violu „Carl Giuseppe Testore – Contrada 1745“.
     ... Kristina Fialová from the Czech Republic won the Gold Inspiration Medal in a audience-competition run parallel to the main event and voted on by local audience…
     ... Koncert zahájily Kristina Fialová na violu spolu s Miriam Zuziakovou na klavír Rondem pro violu a klavír Petra Fialy z roku 2004. Nádherné dámy hrály přenáramně, takže jsme se v sedadlech uvolnili a zaposlouchali do témbrově dokonalého zvuku violy Kristiny Fialové...
     … Kristina Fialová zaujala posluchače svým vynikajícím hudebním cítěním. Niterným provedením Rapsodie – koncertu pro violu a orchestr Bohuslava Martinů nás přesvědčila o tom, že se právem řadí k našim předním violistkám nastupující generace ...
Petr Nouzovský – violoncello
     Český violoncellista
     Držitel ocenění „New Master on Tour 2007“
     Držitel ceny „Europäische Förderpreis für Musik 2007
     Laureát „Contessa Tina Orsi Anguissola Scotti“ Chamber Music Prize Val Tidone 2011
     Petr Nouzovský studoval na Gymnáziu Jana Nerudy (Martin Škampa, Mirko Škampa), je absolventem Pražské konzervatoře (František Pišinger, Jan Páleníček, Jiří Bárta), HAMU v Praze (Miroslav Petráš), Drážďanské Vysoké hudební školy (Wolfgang Emanuel Schmidt) a Královské konzervatoře v Madridu (Iagoba Fanló). Své umění si zdokonalil u více než deseti violoncellistů na mistrovských kurzech po celém světě (Mstislav Rostropovich, Boris Pergamenschikov, David Geringas, Franz Helmerson ad.). Soukromě studoval u Stanislava Apolína.
     Jako student konzervatoře v Praze zaznamenal první mezinárodní úspěch ve formě pozvání na Piatigorského seminář do Los Angeles pro deset vybraných violoncellistů z celého světa. Pro velký úspěch jeho tamního pobytu byl pozván ještě jednou v roce 2006.
     Startem pro jeho kariéru v České republice bylo pozvání na mezinárodní hudební festival Pražské jaro 2005, jehož se do letošního roku zúčastnil čtyřikrát. Další festivalová vystoupení na prestižních pódiích u nás jsou v Praze, Českých Budějovicích, Pardubicích, Brně, Olomouci či Ostravě.
     Z jeho zahraničních vystoupení jmenujme pozvání na festivaly Kammermusik festival v Bolzanu, Brandenburgische Sommerkonzerte, Kyoto International Music Festival, Sommer Classics v Německu Pavla Gililova, Pablo Casals Festival in El Vendrell, Hohenloher Kultursommer v Německu, Bratislavské hudobné slávnosti, Kasseler Musiktage, Moritzburg festival či recitály a koncerty s orchestrem v sálech – Sál Moskevské konzervatoře, Glinkův sál v Petrohradě, Moscow International Performing Arts Center pod vedením Vladimíra Spivakova, Sál Eekaterinburgské filharmonie, Theater Diligentia v Den Haagu, Concertgebouw v Amsterdamu, Teatro Coliseo v Buenos Aires, Rudolfinum či Obecní dům.
     Petr Nouzovský obdržel pozvání od mnoha orchestrů (Chamber Orchestra Kremlin, Plzeňská filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Komorní filharmonie Pardubice, Slovenská filharmonie ad.) pod vedením dirigentů jako Leoš Svárovský, Misha Kats, Charles Olivieri – Munroe, Koji Kawamoto, Petr Vronský, Rastislav Štúr, Peter Feranec či Mischa Rachlevsky.
     Je také vyhledávaným komorním hráčem. Z jeho komorních partnerů jmenujme Václava Hudečka, Martina Kasíka, Ladislava Horáka, Mariána Lapšanského, Gerarda Wysse, Kateřinu Englichovou, Viléma Veverku, Adama Skoumala, Jiřího Vodičku, Jiřího Hlaváče, Martinu Jankovou, Iliana Garneta, Kristinu Fialovou, Ivo Kahánka, Zemlinského kvarteto, Terezii Fialovou, Stamicovo kvarteto, Vlachovo kvarteto Praha či Royal String Quartet.
     Do současnosti natočil nebo se spolupodílel na nahrání jedenácti CD pro firmy CUBE Bohemia, Multisonic, Albany Records, Parma Records či Radioservis. V současné době vychází jeho CD s harfenistkou Kateřinou Englichovou. Pro Český rozhlas do této doby natočil přes 20 hodin hudby.
     Neinterpretuje pouze klasickou hudbu, ale mezi jeho občasné aktivity patří i spolupráce s Martou Kubišovou či Rodem Stewartem.
     Petr Nouzovský je aktivní i jako manager kulturních akcí, např: ředitel Jihočeského komorního festivalu, předseda o.s. Fórum mladých – člena AHUV (každoročního pořadatele desítek koncertů po České republice a v zahraničí – www.forum-mladych.cz.), člen Umělecké Besedy – www.umeleckabeseda.cz, člen rady Společnosti koncertních umělců, spoluzakladatel a spoludramaturg festivalu Oktáva na Praze 8, dramaturg KPH Podolí, dramaturg festivalu Emmental Classics ve Švýcarsku.
     Petr Nouzovský vedl workshopy a mistrovské kurzy v Peru, Ekaterinburgu nebo Olomouci.
     V roli porotce vystoupil na MHS Concertino Praga 2010 nebo MHS Pražské jaro 2012 (výběrové předkolo soutěže).
     Každoročně se představuje na cca. 100 koncertech po České republice, Evropě a Rusku. V roce 2010 odehrál svůj devítistý koncert.
     Hraje na violoncello „Miroslav Komár 2008“ a „Jean Baptiste Vuillaume 1835“.
     …Pražské jaro – Violoncellista Petr Nouzovský několik týdnů před festivalem zaskočil za Michaelu Fukačovou, program zachoval v původní podobě a v krátkém čase ho nastudoval. A jeho vystoupení se odehrálo podle hesla „kdo riskuje, vyhraje“...
     …Sólista Petr Nouzovský nejen s přehledem „podržel“ linii a hlavně technický nápor z předchozího výkonu, ale ještě více a s neumdlévající elánem vygradoval výrazové cítění...
     ...Před náročným festivalovým publikem ve Dvořákově síni Rudolfina uvedli pardubičtí hudebníci dramaturgicky nevšední program. Sólistou dvou skladeb byl pětadvacetiletý český violoncellista Petr Nouzovský, laureát několika mezinárodních soutěží a host hudebních festivalů u nás i v zahraničí. Talentovaný umělec provedl s Komorní filharmonií Koncert pro violoncello a orchestr rakouského skladatele 1. poloviny 20. století Ericha Wolfganga Korngolda…
     ...Nad nimi ale stále panovala romantizující a strhující melodičnost v celle, jehož hráč, Petr Nouzovský se pro mě stal na chvíli „převtěleným“ Schumannem...
     Hudební rozhledy
     ...Sólisty byli mladý violoncelista Petr Nouzovský, který rozehrál Čajkovského rokokové téma s lehkostí vlaštovčího letu..., Jihočeské listy