RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK7
Od latiny k jazzu
Heroldova síň
16. září 2018 v 19.00 h






RADEK KRAMPL – vibrafon
LADISLAV HORÁK – akordeon, bandoneon
PETR DVORSKÝ – kontrabas

  Program:  
Astor Piazzolla (1921–1992) – Close your eyes and listen, Summit
Radek Krampl (*1961) – Fénix
Vít Švec (*1963) – Dreamer
Radek Krampl (*1961) – Pasians
Gorka Hermosa (*1976) – Anantango
Astor Piazzolla (1921–1992) – Libertango

  Přestávka  
Radek Krampl / Vít Švec – Little jazz
Gorka Hermosa (*1976) – Tango pour Ludwig
Chick Corea (*1941) – Spain
Gorka Hermosa (*1976) – Galliano en Santiago

Radek Krampl
     Žák předního evropského vibrafonisty Karla Velebného.
     Absolvent konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze. Absolvent Akademie múzických umění v Praze, katedra bicích nástrojů.
     Profesor Pražské konzervatoře na oddělení bicích nástrojů. Umělecký záběr Radka Krampla je obdivuhodně široký. Od swingu přes mainstream, blues a latin až k funky a v neposlední řadě soudobé vážné hudbě. Jeho nápaditá a osobitá sóla lze nalézt na nahrávkách Jany Koubkové i Swing Quintetu Praha, bluesového ASPM Jana Spáleného, big bandu Milana Svobody ale i na debutové desce funky kapely Monkey Bussines, posledním CD Mira Žbirky nebo naopak na kompilaci soudobých českých skladatelů Percussion Plus ve skladbě Marka Kopelenta. Kromě českých a slovenských klubů, televize, rozhlasu a festivalů vystupoval také v Belgii, Bulharsku, Francii, Litvě, Maďarsku, Německu, Rakousku, Rusku, Španělsku, Velké Británii. Vedle jazzu se věnuje soudobé vážné hudbě (spolupráce se souborem Mondschein, s americkou percussionistkou Amy Lynn Barber, se Stamicovým kvartetem) a pedagogické činnosti (autor etud pro melodické bicí nástroje).
Petr Dvorský – kontrabas
     Narozen v roce 1966. Absolvoval Jazzovou Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze a soukromě studoval klasickou hru na kontrabas u profesora Jana Kmenta, profesora Václava Fuky a profesora Jiřího Valenty. Na českou jazzovou scénu vstoupil jako člen debutujícího kvarteta The Four s Karlem Růžičkou jr., Stanislavem Máchou a Jiřím Slavíčkem, které v roce 1990 zvítězilo v mezinárodní soutěži jazzového festivalu v Karlových Varech. V roce 1992 získal s Triem Pavla Wlosoka druhé místo na mezinárodním soutěžním festivalu Jazz Juniors v polském Krakově. Od té doby spolupracoval s mnoha předními českými i zahraničními jazzmany jako např. Sandy Lomax, Markem Vincim, Stevem Lacym, Stevem Houbenem, Jurajem Bartošem, Gabrielem Jonášem, Matúšem Jakabčicem, Michelem Montanarem, Karlem Růžičkou, Emilem Viklickým, Evou Olmerovou, Evženem Jegorovem, Štěpánem Markovičem, Vojtěchem Eckertem, Lubošem Andrštem, Romanem Pokorným, Najponkem a dalšími. Několik let po sobě byl nominován v anketě české jazzové společnosti jako talent roku. S triem Beaty Hlavenkové vystupoval na loňském Prague Jazz Open festivalu v projektu s Kanadskou trumpetistkou Ingrid Jensen, členkou The Maria Schneider Bigbandu. Letos v březnu spolupracoval na turné po České republice s vynikajícím Marcusem Printupem, prvním trumpetistou bigbandu Wyntona Marsalise. V současné době hraje Petr Dvorský s Miriam Bayle Bandem, s Elenou Suchánkovou, v Rostislav Fraš Q a v nově vzniklém Infinite Q. Z mezinárodních projektů lze jmenovat Česko-Finskou formaci "Connection" a "Trio Music" s Velšským tenorsaxofonistou Osianem Robertsem. Je členem Bigbandu Českého rozhlasu. Kromě hudebních aktivit se Petr Dvorský také zabýval edukativní a publikační činností - v letech 1999-2003 byl redaktorem jazzového časopisu JAM a v letech 2004-2005 ředitelem Letní jazzové dílny v Praze.
Ladislav Horák
     Ladislav Horák je absolventem Pražské konzervatoře a Západočeské univerzity v Plzni u prof. Jaroslava Vlacha. Během studií se stal vítězem národní soutěže v Hořovicích (1990) a laureátem mezinárodních soutěží v Andoře, Itálii a Španělsku. Koncertuje jako sólista, komorní hráč a za doprovodu orchestrů (Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Pražská komorní filharmonie, Sukův komorní orchestr, Westmont Philharmonia Accordion Orchestra, Fisorchestra Marchigiana). Pravidelně vystupuje na prestižních festivalech v Severní Americe, Asii i po celé Evropě. Je propagátorem a prvním interpretem skladeb soudobých českých a zahraničních autorů, které pravidelně nahrává pro česká i mezinárodní média – Český rozhlas, Klassik Radio (D), Classical WQED (USA) a vydává ve svém nakladatelství Edition Rondo Prague. Natočil a podílel se na desítce kompaktních disků. Ladislav Horák reprezentuje českou akordeonovou školu v mezinárodních organizacích (La Confédération Mondiale de l‘Accordéon, Europeane Accordion Federation), či jako předseda porot mezinárodních soutěží – Castelfidardo (I), Innsbruck (A), Pula (HR). Jako jediný akordeonista ze střední Evropy je zván do porot prestižních německých soutěží Deutscher Akkordeon Musikpreis (DAM) a Deutsche Orchesterwettbewerb (DOW). V Praze je uměleckým ředitelem soutěžních festivalů Evropský festival akordeonových orchestrů a Mezinárodní akordeonové dny. Od devadesátých let je pedagogicky činný na Pražské konzervatoři, kde od roku 2005 zastává pozici zástupce ředitele.