RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK11
Festival HEROLDŮV RAKOVNÍK
Comedia dell‘ arte
Husovo náměstí
18. září 2004 v 10.00 h
Jiří Bilbo Reidinger – klaun
Sylvie Krobová – zpěv
František Jirásek – housle

  Program:  
Comedia dell‘ arte







Jiří Reidinger - BILBO
     Narozen 6. 5. 1961 v Loučovicích.
     Studia - Střední průmyslová škola strojní v Českých Budějovicích (1976/80), Lidová konzervatoř v Praze obor pantomima (1980/84), kurzy Ctibora Turby na loutkářské katedře AMU (1980/82), stáž na Mezinárodním institutu marionet v Charleville-Méziéres (1986)
     Již přes dvacet let se zabývá klaunerií a vůbec komediálním divadlem. V roce 1982 byl angažován státními cirkusy jako klaun BILBO a podnikl s nimi turné po Střední Asii a Sibiři (celý rok 1983). Poté na volné noze:
     - Divadelní pouť (1984/85)
     - Nejvíc spolupráce se Ctiborem Turbou a divadlem Alfred: Deklaunizace (´86), Tabarin bar (´87), Dva kamarádi (´89), Archa bláznů (´89), Giro di vita (´92, ´93, 2000), Talíře (´96), Papír (2000) a hlavní role v pařížské inscenaci Le peur a de grands yeux (premiéra v Paříži ´92 a pak dvě sezóny turné po celé Francii).
     - Hostoval a hostuje jako herec a choreograf i v kamenných divadlech.
     Národní divadlo Praha: Bloudění (role Jonáše - rež. Pitínský), Mistr a Markétka (pohyb a role Kocoura - Oxana Meliškina), Hamlet (Herec a šašek - rež. Krobot), Pták Ohnivák (pohyb), Hadrián z Římsů (Lepohlav - Krobot). Divadlo Na zábradlí - Létavý lékař (Pohyb - Burešová), Divadelník (pohyb a role Ferruccia - Pitínský). Divadlo v Dlouhé: Opice a ženich (opice a pohyb - Burešová), Švandovo divadlo: Čas katů (2002 - pohyb), divadlo Na Fidlovačce: Dvojité salto (2003 - pohyb), Městské div. Brno: Prostopášník (2003 - rež. H. Burešová), Liberec F. X. Šaldy - Smetení Antigony (2003 - rež. P. Mančal), Kabinet múz Brno: Nora (2004 - rež. Pitínský)… Divadlo Na tahu: Horský hotel, Déboucher - Antikódy,…
     Od roku 1992 vyučuje na Divadelní fakultě AMU akrobacii a klaunské vidění.
     Publikuje průběžně v časopisech, novinách (Divadelní noviny, Lidové n., Právo, SAD,…) a vyšly mu dvě knihy - Cirksezóna (´92) a Burleska téměř excentrická (´97), jiné v samizdatu etc..
     Procestoval téměř celou Evropu a Japonsko. Po asijském turné s cirkusem, hrál nejvíc ve Francii.
     Od devadesátých let své produkce schovává pod hlavičku Bilbo companie.
     V ní nejvíce hraje se Sylvií Krobovou spolu hrají pro děti i dospělé - Dva kamarádi, Bilba, malé komedie ve stylu comedia dell ´arte, vrchol vzájemné práce - Déboucher - Antikódy (premiéra Na zábradlí 1997) a od červena roku 2002 hrají komedii o baronu Prášilovi. Vystupují po celé republice, v Anglii, v Moskvě,… Se souborem občas někdo hostuje, třeba Martin Zbrožek,…
     
Sylvie Krobová
     Narodila se 14. 8. 1968 v Praze.
     Otec - divadelní a filmový režisér Andrej Krob. Od osmi let chodila na LŠU obor zpěv. Vystudovala Státní konzervatoř Praha - obor operní zpěv (´84/´90).
     Hrála ve spolku Andreje Kroba v divadle Na tahu - videoinscenace Václav Havel - Pokoušení (´88), divadelním představení V. Havel - Horský hotel (´91), Spiklenci (´92),… Dva kamarádi (´92), Čechovovy Tři sestry (´93),…
     Se spolkem svého muže Jiřího Bilba Reidingera BILBO com. - Déboucher - Antikody (´97), Staré a nové příběhy barona Prášila (´02), Comedia dell´arte, Klaun Bilbo… Hostovala v Rusku, Anglii, Slovinsku, Francii,… Vystupovala se svým mužem v ČT.
     Zpívala v Kühnově sboru, skupině Drakar, Agon,…sama skládá a hraje své písně. Od roku 2000 učí na ZUŠ Dobříš zpěv a dramatický obor.
     V roce 2003 založila a otevřela Uměleckou výchovu Otakárek v Mníšku pod Brdy, kde je hlavním garantem, učitelem zpěvu, dramatického umění,…
     Bydlí v Nové Vsi pod Pleší od roku 1996, má dvě dcery - Báru a Kristýnu.