RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK6
Recenze: Musica Grata
MUSICA GRATA PO DVOU LETECH ZOPAKOVALA POTULKU
Marek Bradáč

  RAKOVNÍK. V horizontu necelých dvou let se ve čtvrtek „vrátilo na místo činu“ komorní duo Musica Grata. Heroldova síň Rabasovy galerie tentokrát zrovna nepraskala ve švech, ale hudebníci sklidili obdobně velký úspěch.
  Dvoučlenný soubor Musica Grata již osmým rokem tvoří spolužáci z pražské Deylovy konzervatoře, kytaristka Petra Elicerová a klarinetista Milan Arner. Mimo té koncertní, „školní“ cesta spojuje sedmadvacetiletého Arnera a o tři roky starší Elicerovou i nadále, studiem na moskevském Státním specializovaném institutu a studiem komorní hry u kytaristky Natálie Ivanovové-Kramské.
  Cizí země ostatně pro duo nejsou ničím novým. Společně si zahrálo na několika koncertech pro České centrum v Bukurešti, Sofii a Plovdivu, roku 2000 podniklo koncertní turné po Bělorusku a Rusku. Abychom neopomněli domácí produkci, Musica Grata se pravidelně účastní festivalu Dny umění nevidomých (Milan Arner je zrakově postižen). Koncertní činnost ji zavála i do Rakovníka, konkrétně do Rabasovy galerie, a to po necelých dvou letech.
  Čtvrteční vystoupení obsahovalo několik styčných bodů s tím předloňským červnovým. Repertoárová skladba opět obsahovala díla českého kytaristy Milana Tesaře (nyní jen druhé dvě věty z jeho Suity Karusel) a známého soudobého kytaristy německého, Hanse Joachima Kapse. Zatímco však předloni Musica Grata přednesla Kapsovu čtyřvětou Scheherezade, ve čtvrtek volila jeho třívětou Impresi.
  Páteř repertoáru opět tvořila díla autorů 20. století. Ačkoli v roce 2001 zařadilo duo Sonátu D Dur dnes populárního italského barokního skladatele Pietra Locatelliho a Sonátu C Dur německého současníka Paganiniho a Beethovena Michaela Henkela, ve čtvrtek se „dostalo“ nejdále do poloviny 19. století, v podobě (původně pro hoboj psaného) Pochodu op. 33 známého francouzského kytaristy Napoleona Costeho.
  Ovšem tradiční „geografické potulování“ Musica Grata dodržela. Po Němci Kapsovi, Francouzi Costemu a Češích Tesařovi a Pavlovi Smutnému (jeho Žalm koncert zahajoval) se s Astorem Piazzollou podívala i do Itálie a s Takashi Ogawou dokonce i do Japonska. V moderních a základní hudební zkušeností skladatelů pestrých dílech se Arner s Elicerovou postarali o intenzitou subtilní, ale barevně velmi svěží večer.
  Další koncert v Heroldově síni Rabasovy galerie na sebe nenechají dlouho čekat. Již 27. března se zde ukáže alt Kateřiny Jalovcové. Tuto rakovnickou rodačku v především Mozartovsky laděném repertoáru doprovodí sopranistka Danuše Slachová a klavírista Pavel Rehberger. 10. dubna pak „Heroldovka“ v rámci dalšího abonentního koncertu Kruhu přátel hudby přivítá slavné Kvarteto Martinů, 15. května se po boku sopranistky Lucie Zeifartové a klavíristky Dagmar Dužďové objeví korejský basbaryton Gum Ho Shina.
  Závěrečné dvě koncertní položky před prázdninami vychází na červen. Pátého vystoupí Magistrae Raconenses a koncertní sezónu 2002–2003 pak 15. června uzavře Kvarteto Apollon.
Raport, 18. 3. 2003