RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK2
Napříč přírodou, Libor Jiřinec
     S fotografií jako takovou jsem se měl možnost seznámit již dříve, fotografie to byly víceméně jen rodinné. Mým prvním fotoaparátem, se kterým jsem začal překonávat úskalí fotografického řemesla, byl Flexaret. Mnoho hodin v uměle zatemněných místnostech jsem strávil v přítmí zvětšovacího přístroje, který jsem si dovezl v roce 1975 z Ruska.
     Začátky mého fotografování přírody jako takové jsou spojeny s digitální zrcadlovkou. To bylo ke konci roku 2009. Nějakou dobu jsem testoval různou fotografickou techniku. Ve chvíli, kdy jsem vzal do ruky Nikon jsem jasně cítil, že tohle mě přesně sedí. Fotil jsem a fotím, co se fotit dalo nebo nechalo. Ticho, klid a oddych je to, co je na přírodě krásné. Už odmalička jsem měl rád přírodu, často se teď v přírodě zdržuji. Neopakovatelné momenty v ranních a večerních hodinách, ale i zážitky z celodenních pozorování se snažím zachytit na fotografii.
     Největší potěšení mi však dělá focení a pozorování ptáků. Jejich fotografování se pak stalo logickým vyústěním této záliby. Rád si zafotím i makro, květiny, zvířata a přírodu.
     Dnes, kdy se v široké míře uplatňuje digitální fotografie, mě zaujalo zpracovávání snímků, tentokrát v počítačové podobě. Krásná a čistá práce vyvolání fotografie v editoru je pro mě relax. Fotím do RAW souborů, které upravuji a převádím na výsledný formát TIF nebo JPG.
     Fotografie posílám do různých soutěží jako je: „Naše příroda – Zlatý jelen – Fotograf roku“.
     Některé ukázky jsou k vidění na mých stránkách www.webspektrum.cz nebo na facebooku Libor Jiřinec.