RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK9
Josef Říha
Dotkni se Rakovníka
černobílé fotografie
Rabasova galerie Rakovník
Výstavní síň na radnici
1. srpna–8. září 2002
vernisáž 1. srpna 2002 v 17.00 h

     Úvodní slovo Vlastimil Harapes


















     Josef Říha u nás své fotografie vystavuje potřetí. Na první výstavě se představil jako fotograf aranžovaných scén s často humornou pointou, na druhé jsme viděli fotografie které se „nevešly“ do publikace Rakovník je… Téma Rakovníka Říhu drží dál a tak teď vidíme fotografie z cyklu a doufejme i budoucí publikace Dotkni se Rakovníka. Fotograf Říha má jednu potíž, není krajinář a není dokumentarista, ne že by to neuměl, on to dělat nechce, proto mnozí z Rakovničanů jsou z jeho fotek rozčarováni, neboť čekají právě to.
     Tyto snímky jsou vlastně takové živé obrazy, něco nahraje život sám, něco si autor postaví (naaranžuje) a město tomu dělá stafáž. Je v pozadí. To je důvod, proč mu ty výstavy dělám rád. Snaží se o cosi originálního, tvrdošíjně si jde za svojí představou a nesnaží se brilantně naplnit představy průměrného konzumenta. Myslím, že je často úpěšný a doufám, že i Vy přijmete jeho pohled jako jedno z možných zobrazení našeho města.
V. Zoubek

Pár slov o Rakovníku
     Poměrně málo se ví, že Eva z ráje původně pocházela z Rakovníka, a to z míst, kde se nyní nachází Pražská brána a rakovnické muzeum. Méně renomovaní historici se sklony k alkoholismu tvrdí, že to bylo kousek dál, poblíž hospody U Písy.
     Velmi zajímavá je Pražská brána. Nikdo sice neví kdy a kým byla postavena, v jakém stavebním slohu, ale je bezpečně prokázáno, že projedete-li touto branou se zavřenýma očima, vykročíte z ní pravou nohou a myslíte si přitom nějaké přání, bude vám toto přání splněno.
     Prošel jsem touto branou několikrát. Mám se dobře. Bližší informace 0607601813.
Josef Říha
     
PS
     Evou z ráje Rakovník začal a v místech, kde potok Červeňák opouští město, Rakovník končí.
     V archivu je dochován dopis Zikmunda Wintra svému příteli Vojtěchu Hynaisovi z 13. července 1896. Cituji: „Ty, Hynais, tady v Rakovníku teče tak hezkej potok, tos ještě neviděl!“ Konec citátu.
     
     Vystaveno je 89 černobílých (někdy kolorovaných) fotografií formátu 24 × 30 cm.