RABASOVA GALERIE RAKOVNÍK107
Pavel Dias - Marek Dias, BLACK-WHITE
fotografie, keramická plastika
Nová síň pod Vysokou bránou
16. května–7. července 2024
vernisáž 16. května 2024 v 16.00 h












     PAVEL DIAS – MAREK DIAS „BLACK-WHITE“
     Společně začali vystavovat, jako otec a syn, již v devadesátých letech. Od té doby uspořádali několik společných výstav: Galerie Zvíkov, Galerie u Radnice v Berouně, Galerie Koželužna v Nových Hradech, Galerie Emílie Paličkové v Praze nebo poslední společná výstava ve Výstavní síni městského muzea v Čáslavi.
     Výstava „BLACK-WHITE“ představuje průřezovou fotografickou tvorbu prof. Pavla Diase a sochařskou a fotografickou tvorbu Marka Diase.

     Většina vystavených fotografií Pavla Diase vznikla v minulém století a to v jeho nejplodnějším období v 60. a 70. letech. V té době Pavel Dias začal používat ikonické kinofilmové fotoaparáty Leica.
     Tvorba Marka Diase je poněkud komplikovanější. Od svých studií se zaměřuje na práci s keramickou hlínou. Vystavený sochařský soubor je charakterizován použitím černé glazury. Jsou zde představeny práce abstraktní i stylizované figurální tvorby. Fotografii se Marek Dias věnuje jako amatér. Vystavené fotografie přesto tvoří ucelený soubor, zobrazující jeho pohled na období spojené s pandemií COVID 19.